Pravidlo 50/20/30

Rozdeľ si budget jednoducho na tri časti. Na pravidelné výdavky, ktorým sa nevyhneš každý mesiac. Na sumu, ktorú si pravidelne odkladáš pre budúce investície/akontáciu na prvú nehnutelnosť. A na voľné míňanie ako je dovolenka, večera, výlet, darčeky, zábava

50

Maximálne polovicu mesačných výdavkov a nákladov by mali predstavovať hypotéka, potraviny, auto, inkaso. Čiže všetky náklady nevyhnutné na prežitie a pravidelne sa opakujúce každý mesiac. Môžeš sa s touto sumou pekne pohrať, ak máš nízku hypotéku, dá sa viac minúť na auto. Ak auto kúpiš v hotovosti, môžeš viac minúť na potraviny. Samozrejme najlepšie je aj túto sumu okresať a zvyšok prihodiť k investíciám/ušetreným peniazom. Neznamená totiž že ak je 50% maximimum, tak by to nemohlo byť aj menej. Čím viac totiž investuješ, tým skôr zbohatneš.

20

Menšiu polovicu zo zvyšku si odlož. Pri tejto sume však platí opačný princíp. 20% totiž predstavuje minimum, toho čo si máš odložiť/investovať. Pri tejto časti mesačného budgetu sa budeme snažiť ju navýšiť na úkor zvyšku najviac ako sa dá. Čím menej máme totiž pravidelných výdavkov, tým silnejší sa stáva tvoj príjem a tým vačsí potenciál ma tvoja investičná schopnosť. Povedal by som že práve táto časť mesačného budgetu je najdôležitejšia pri cesta za úspechom a bohatstvom. A má to byť tvoj každomesačný cieľ ušetriť a investovať čo najväčšiu časť príjmu.

30

Zábava, kino, bowling, billiard, večera, kávičky, oblečenie, elektronika a mnoho dalších výdavkov, ktoré ti robia radosť a ktorými robíš radosť druhým by nemali prekročiť 30% mesačných nákladov. Rovnako ako pri pravidelných výdavkoch tu ide o maximum toho čo by sme z mesačného príjmu mali vyselektovať na zábavu. Samozrejme okreš to opäť čo najviac, a snaž sa zvyšok venovať na investovanie. Určite ti neodporúčam zo začiatku okresávať túto položku, pretože už len fakt že si vieš rozdelit výdavky na tieto tri časti zanmená že prechádzaš náročnou zmenou, a odriekať si zbytočne pôžitky, keď si ich aj napriek tomuto vzorcu vieš dovoliť by som určite neodporúčal.

V závere moja osobná skúsenosť hovorí o tom že na začiatok si musíš svoje výdavky podchytit. Následne ich porozdelovať a určit si načo si ochotný koľko minúť a až postupom času skúšat okresávať jednotlivé položky aby si postupne zosiloval svoju investičnú schopnosť. Zo začiatku budeš žiť inak ako ostatný aby si neskôr mohol žiť úplne inak ako ostatný. V preklade: Ak si teraz utiahneš opasok a dostaneš svoj budget pod kontrolu, postupom času si začneš užívať ovocie svojej námahy a na rozdelenie výdavkov nebudeš ani musieť myslieť. Nie že by to bolo neskôr menej dôležité, ale budeš toľko peňazí pravidelne investovať že aj keby si chcel tak sa už tvoje pravidelné výdavky a źabava nedostanú cez hranicu 50/30 a výrazne preskočíš investíciami práve 20.

Captain Autorom článku je:

Prvý komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *