Ako začať s budgetom?

Ak si sa rozhodol vydať cestou úspechu, a si odhodlaný začať najdôležitejším krokom, ktorým je práve budget. Na začiatok by som ti odporučil spočítať si koľko mesačne minieš.

Vykašli sa na príjem, jedíne čo od teba chcem, je aby si si po každom zaplatení, kúpe, online platbe, po tom ako ti odíde inkaso z účtu alebo ho zaplatíš na pošte zapísal tu sumu. Proste si to zapíš, aby si na konci mesiaca bol schopný spočítať koľko si vlastne minul.

Nezáleží či je to pravidelný náklad alebo jednorázová impulzívna kúpa. V prvom kroku je dôležité dostať osobné náklady pod kontrolu a reálne si uvedomiť koľko míňaš. Môže sa to zdať ako nepodstatná strata času, avšak reálne si uvedomiť koľko a načo odišlo peňazí ti ponúkne unikátny pohľad nielen na výdavky ale aj na hodnotu peňazí.

Na konci mesiaca si sadni a prejdi si načo a kolko si minul. Bude ťa zaujímať celková minutá suma, ktorú samozrejme teraz treba porovnať s príjmom a zistiť či ti na konci mesiaca ostalo ešte dosť výplaty alebo ti skôr na konci výplaty ostáva ešte vela mesiaca. Následne pred zostavením budgetu si ešte vylúč výdavky, ktoré su sezónne. V zostavení budgetu sa venujem tomu, ako sa dajú jendoducho rozrátať do celého roka, aby s nimi človek rátal a neprekvapili ho, aj ked niesu pravidelné.

Na záver by som to zhrnul veľmi jendoducho: Spočítaj si koľko mínaš a porovnaj to s mesačným príjmom.

Captain Autorom článku je:

Prvý komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *