Treba mi budget?

Presne túto otázku som si položil keď mi finančný poradca odporučil Spendee. Veľmi praktickú appku na „budgeting“. Potom som ale veľmi rýchlo pochopil aký podstatný je budget pre osobné financie. A presne tam začala moja cesta za bohatstvom.

Budget beriem ako základ každej investície, biznisu, clekovo každého výdavku, ktorým sa zaoberám. Ak sa ma opýtaš čo je najdôležitejšia súčast cesty za bohatstvom, určite ti odpoviem že v prvom rade si začni počitať koľko míňaš a kolko zarábaš. Jednoducho povedané, aký je tvoj „čistý mesačný zisk“ po odrátaní všetkých výdavkov. Ak si schopný spočítať koľko si dokážes odložit na konci mesiaca, si určite na najlepšej ceste za finančnou gramotnosťou a finančným úspechom v živote.

Mať prehľad vo svojich financiách ti otvorý možnosť plánovať investície. Zrazu vieš povedať že za určitý počet mesiacov vieš našetriť konkrétnu sumu peňazí. Táto informácia ti umožňuje počitať s týmito peniazmi a podielať sa napriklád na postupnej investícii. Jednoducho si vieš spočitať aj za akú dobu dokážeš mať akontáciu na prvú nehnutlnosť (čo je pre mňa druhý najdôležitejší krok pri ceste za bohatstvom).

Ak máš budget a teda vieš presne koľko minieš a koľko zarobíš, je podstatné udržať rôzne položky (jedlo, benzin, zabava) na rovnakej úrovni aj po dvihnutí platu, po novej práci ktorá platí viac alebo pri ostatných životných udalostiach, ktoré spôsobia zvýšenie osobného príjmu. Týmto spôsobom sa naučiš nezvyšovať si životný štandard pri vyžšom príjme, ale naopak zvýšiš sumu ktorá ti ostane na konci mesiaca. Tým pádom zvýšiš svoj investičný potenciál. Skôr si našporíš na akontáciu alebo na predčasné splatenie hypotéky.

Na záver by som potrebnosť budgetu zhodnotil asi takto: Okrem toho že je to základná a najpodstatnejšia vec pri ceste za bohatstvom, ak niekedy v živote plánuješ podnikať, neexistuje biznis, ktorý by bez poriadneho budgetu dokázal prežiť. A osobný budget je najlepšia škola ako sa naučiť nielen narábať s peniazmi ale aj sledovať odkial prichádzajú a kde a kedy miznú. Takže určite ti treba budget.

Captain Autorom článku je:

Prvý komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *